lørdag 24. april 2010

4 uker

Fra 4 uker og 0 dager til 4 uker og 6 dager av svangerskapet.

Lengde: 0,5-1 mm












OM BARNET
Embryoet er i begynnelsen av denne uken to uker gammelt. Det dannes en strek langs nesten hele ”ryggplaten”, og embryoet blir mer avlangt. Denne streken danner barnets akse. Cellene fra ”ryggplaten” begynner å bli spesialiserte og beveger seg mot plasseringen til de organene de skal danne. Blant annet vandrer celler fra rygglaget gjennom streken og danner et nytt cellelag mellom de to allerede eksisterende lagene i embryoet. Mot slutten av uken har dermed embryoet tre lag med forskjellige oppgaver. Ett skal danne respirasjonsorganene (pusteorganene) og fordøyelsessystemet. Det andre vil danne bein, muskler, vev, kjønnsorganer, nyrer og blodomløp. Og det tredje vil danne hud, hår, hjerne og ryggmarg.


TIL MOR
Den fantastiske livmoren!
Vi kvinner har et fantastisk organ som ligner en liten pære, og som veier ca.40 gram. (Etter at den har vært gravid en gang veier den litt mer). Denne livmoren er en muskel som strekker seg og vokser i løpet av svangerskapet til den når spissen på brystbenet ditt. I tillegg øker den i vekt og vil være rundt ett kilo mot slutten av svangerskapet. Vis meg den mann som kan skryte av en slik muskel!
I denne hulen er det nå en liten huleboer som har tatt plass. Hormonene gjør at blodet strømmer til dette unike organet for å gi huleboeren de beste vekstbetingelser. Er du klok, fyller du livmoren med kjærlighet!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar