fredag 21. mai 2010

8 uker

Fra 8 uker og 0 dager til 8 uker og 6 dager av svangerskapet.

Vekt: 0,5 g
Lengde: 15-22 mm










OM BARNET
Embryoet er i begynnelsen av denne uken seks uker gammelt. Hjernen vokser raskt, og hjernedelene avgrenses og blir tydeligere. Hypofysen, som er et viktig organ som styrer hormonproduksjonen, dannes.
I løpet av uken begynner fingre, tær og albuer å formes. Kroppen blir rettere og hodet rundere. Embryoet begynner å ligne et lite menneske. Men det er ikke større enn et kirsebær! Spiserør og luftrør dannes og små lungeknopper dukker opp. Nyrer og urinveier er også i ferd med å utvikles. Tarmen begynner å vokse og danner etter hvert store tarmsløyfer. Disse er for store til å få plass i embryoets buk, og skyves derfor inn i en utposing på navlestrengen. Denne navlebrokken kan man se på ultralyd, særlig ved 10 uker. Mellom 11. og 12. uke vil disse flytte inn i buken igjen.
Nå overtar embryoets lever produksjonen av blodceller. Til nå har plommesekken stått for den oppgaven, men denne trengs ikke lenger, og skrumper inn.
Underkjeven blir tydelig og øyelokkene begynner å formes. Ørene er nå tydelige, men langt fra ferdige. Hørselen er blant de første sansene som modnes, slik at barnet kan høre lenge før det blir født. Kanskje vil du begynne å prate og synge for det allerede? Samtidig som det dukker opp en antydning til nese, dannes luktesansen i hjernen. Tannknopper begynner også å dannes.
Mot slutten av uken begynner dannelsen av de to siste hjertekamrene, og halvmåneformede klaffer er dannet. Nå er også lungearterien og hovedpulsåren utviklet. Lungearterien forbindes med høyre hjertekammer, hovedpulsåren med venstre kammer. Først etter fødselen vil barnet kunne ta opp oksygen gjennom lungene og forsyne kroppen gjennom lungearterien. Frem til den tid får embryoet oksygen fra mor. Hjertet er i prinsippet ferdig utviklet, men fordi embryoet ikke puster selv, må det oksygen- og næringsrike blodet fra morkaken fordeles gjennom embryoets kropp ved hjelp av tre snarveier (et kar i leveren, et hull mellom forkamrene i hjertet og et kar mellom lungearterien og hovedpulsåren). Disse snarveien lukkes etter fødselen.
Embryoet har til nå hatt to sett med nyrer. Det ene omdannes delvis til testikler hos gutter eller eggstokker hos jenter. Lurer dere på om det er en liten gutt eller jente der inne? Det er det fremdeles umulig å se.

TIL MOR
Tenk at det som skjer i deg følger et mønster fra tidenes morgen! Det viktigste du kan gjøre er derfor å sørge for at denne utviklingen ikke forstyrres. Den lille kroppen er blitt 2,5 cm lang og livmoren vokser.
Denne utvidelsen av muskelen kan du kanskje kjenne som enkelte "stikkende smerter" i magen. Dette bekymrer mange kvinner fordi de ofte tror det er noe galt. Trøst deg med at dette er en normal variant av alle forandringene.
Kanskje føler du deg svimmel av og til. Spesielt hvis du reiser deg brått opp, eller hvis du blir stående rett opp og ned lenge. Mange tror de er "blodfattige", men dette har sin årsak i blodtrykket som kan falle et lite øyeblikk. Så tenk deg om, se etter en stol og reis deg forsiktig opp. Dette kan også være tiden da tingene faller litt mer på plass, og de positive tankene får slippe til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar