fredag 21. mai 2010

7 uker

Fra 7 uker og 0 dager til 7 uker og 6 dager av svangerskapet.

Lengde: 9-14 mm










OM BARNET
Embryoet er i begynnelsen av denne uken fem uker gammelt. Det er like stort som en liten bønne og har nå en liten åpning hvor munnen formes, og to små nesebor. Hodet og hjertet er store i forhold til kroppen. Hjernen består av et tynt cellelag som omgir de såkalte hjernehulrom, som kan ses som store svarte hull på ultralyd. Vi skiller mellom endhjernen (den egentlige storhjernen, som foreløpig er den minst utviklede delen av hjernen), mellomhjernen, midthjernen og den bakerste del av hjernen som gir opphav til blant annet lillehjernen.
Hjertet slår mellom 130 og 160 slag i minuttet. I hjertet dannes viktige deler av skilleveggen og hjerteklaffer. Arm- og bein-knopper vokser og ser ut som små padleårer. Nå er ikke embryoet flatt lenger. Det er helt innelukket i fostervannssekken og er dekket av et tynt hudlag.

TIL MOR
En blomstringstid hvor forandring er mulig.
Du er ditt barns første miljø! Når barnet ditt fødes har det levd 9 måneder av sitt liv allerede. Disse månedene har det bodd inne i deg. Våre forfedre var fullt klar over at en mors erfaring gjorde inntrykk på hennes ufødte barn. For ca. 1000 år siden opprettet kineserne egne klinikker for gravide kvinner. Disse lå i naturskjønne omgivelser hvor det var stille og rolig.
I Lukas evangeliet (1:44), utbryter Elisabet til Maria: "For tenk, da lyden av din hilsen nådde mitt øre, hoppet fosteret i mitt liv av fryd."
Du er barnets kanal til verden. Det som påvirker deg, påvirker fosteret. Dine sinnsstemninger, at du er glad, lei deg, stresset eller er redd, overføres gjennom morkaken.
Dine tanker og følelser over tid er derfor viktige. La den lille spiren få blomstre sammen med deg! Kanskje er tiden inne for å ta kontakt med jordmor eller lege?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar