lørdag 12. juni 2010

11 uker

Fra 11 uker og 0 dager til 11 uker og 6 dager av svangerskapet.

Vekt: 5-10 g
CRL: 41-52 mm











OM BARNET
Fosteret er i begynnelsen av denne uken ni uker gammelt. Denne uken dekker øyelokkene øynene, og de åpnes ikke før 27. uke. Lever, tarmer, hjerne og lunger begynner så smått å fungere nå, og hodet vokser ikke fullt så fort lenger. Dermed kan kroppen ta igjen litt og få riktigere proporsjon til hodet. Føttene har til nå stått med fotsålene mot hverandre, men vil sakte men sikkert rette seg ut slik at fotsålene peker bort fra kroppen.
20 små tannknopper finnes nå i gommene. Ved slutten av denne uken samles tarmen igjen i buken, slik at navlebrokket forsvinner. Tynntarmen er også foldet og begynner å få tarmtotter som etter fødselen vil trekke næringsstoffer ut til kroppen. Fordøyelsesmusklene begynner å virke og trekker seg sammen.
Fosteret beveger seg mye, men det er fremdeles for tidlig å kjenne de små sparkene. Men kanskje kjenner du toppen av livmoren like over skambeinet? Snart vil du kanskje få høre det lille hjertet slå. Det slår omtrent dobbelt så fort som ditt, rundt 150 slag i minuttet.

TIL MOR
"Tenk vakre tanker" er et svært gammelt råd. Ikke alltid så lett i en stresset hverdag med fullt program. Jeg har lest at gravide i Kina og Japan pleide å ta seg tid til en daglig meditasjon med babyen. For et flott rituale! Om du ikke er vant til å meditere, kan metoden brukes til en god "pust i bakken," og til å knytte de første bånd mellom deg og barnet ditt.
Kanskje er det nå du kan starte med ditt lille "undringskvarter"? Livmoren, som begynte å vokse tidlig i svangerskapet, ligger fortsatt nede i bekkenet og presser på urinblæren. Jeg tipper at du må late vannet oftere nå. Noen kan til og med tro at de har en urinveisinfeksjon på gang på grunn av denne trangen til stadig å late vannet.
Dette vil endre seg, for om ca. 1-2 uker kommer livmoren opp av bekkenet, og du kan føle en liten oppfylling over bekkenkanten eller symfysen (på norsk; "skambenet" – et forferdelig ord!). Dette kan gi deg en mulighet til å høre barnets første hjerteslag. Apparatet som brukes kalles doppler. Det fungerer etter samme prinsipp som et ekkolodd. Siden de fleste førstegangsgravide ikke kan kjenne barnets bevegelser før ca. 16-20 uke, er dette en stor opplevelse, og for mange en kjærkommen lyd. Bare gled deg!
Føles magen stor og oppblåst, er det et velkjent fenomen. Både hormonene østrogen og progesteron (som står for de fleste av forandringene) gjør glatt muskulatur i hele kroppen din slappere. Dette skjer også i fordøyelseskanalen. Maten kan av den grunn av og til passere langsommere gjennom systemet, og du vil føle deg oppblåst. Dette er positivt for barnet ditt! Det langsomme tempoet fører nemlig til at næringsstoffene suges bedre opp fra blodet ditt. Kanskje er det også hyggelig for passasjeren din at det er liv om bord!


Tenk at jeg allerede har passert 11 uker. Under en uke igjen til de magiske 12. Herlig!
Har stor tro på at dette skal gå bra nå, bare lille spiren er frisk. Er mye mer avslappet. Har ikke lenger angst for å finne blod på papiret når jeg går på do (men sjekker gjør jeg fortsatt..). Planlegger mer fremover. Når skattepengene kommer blir det nok litt mammaklær ja!
I går fortalte jeg nyheten til pappa. Sendte mail med UL-bilde da han ringte meg og ba ham sjekke mailen sin. Han bare lo og lo. Er vel egentlig det han har gjort hver gang. Hyggelig at han blir så glad!
Ikke lenge før vi kan gjøre dette helt offisielt nå. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar